Maten i Tjeckien

Det första du kanske tänker på när man säger Tjeckien kanske är tjeckiskt öl. Det är inte så konstigt då Tjeckien har många välkända bryggerier som producerar ölmärken som Starbrno, Pilsner Urquell och Staropramen. Export av det tjeckiska ölet är en stor bidragande faktor till att Tjeckiens ekonomi så så stark som den idag är jämfört med resten av Europa.

Det finns flera stora ölhallar i vissa av Tjeckiens större städer som har bryggerier där du kan sätta dig och ta en stor pilsner, eller öl. Tycker du att det är riktigt roligt med öl så kan du också gå rundturer i Prags äldre bryggerier där du kan se bevarade lagerlokaler för öl och även se processen vid produktion av öl. På dessa rundturer ges också tillfälle att smaka på olika typer av ölen och lära dig känna skillnaden på olika typer av öl och pilsner.

Den tjeckiska matkulturen har influerats av de många olika styren av landet och den historia som landet ligger bakom. Många tyska influenser finns också då det är grannlandet i väst men även på grund av den tyska invasionen efter första världskriget.

Knödel är en av de rätter man mest kan förknippa Tjeckien med. Knödeln liknar väldigt mycket den öländska/svenska kroppkakan till utseende och ingredienser. Knödeln består av potatis, ägg och bröd format till en klump som kokas.

Strudl är en efterrätt som är influerad från Tyskland. Apfelstrudl (äppelstrudl) är den mest kända av efterrätterna och den består egentligen inte av mer än mjöl, ägg och socker plus fyllning som kan t.ex. vara äpple.

Om du går till en restaurang i Tjeckien som serverar husmanskost så kan du säkert beställa in hela Tjeckiens härliga utbud av känd ”typisk tjeckisk” mat som just Knödel och Strudl. Varför då inte ta en stor pilsner och sedan till sist skölja ner med en äppellikör för att göra den tjeckiska upplevelsen maximal. Tjeckien har mycket spännande, ganska hård och rå mat att erbjuda, ändå ganska lik den svenska husmanskosten med rotfrukter och annan mat från jorden.

Tags: ,

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar