Om Tjeckien

Tjeckien är ett land beläget i Europa, söder om Polen och öster om Tyskland. Tjeckien är en republik som styrs av den demokratiskt folkvalde presidenten Vaclav Klaus. I Tjeckien talar man huvudsakligen tjeckiska, det finns inga fler officiella språk (jämfört med Nya Zeeland som har tre officiella språk).

Tjeckien är ett land med strax över tio miljoner invånare, jämfört med Sverige som har lika många. Sverige är dock fem gånger mindre än Tjeckien vilket indikerar på att Tjeckien är ett ganska tätbefolkat land, speciellt i storstäderna. I Tjeckien handlar man med tjeckisk koruna som betecknas CZK om du ska kolla valutans värde.

I Tjeckien är priserna lägre jämfört med i Sverige. Du kan räkna med att det är cirka 30 procents lägre priser i Tjeckien, men beror dock mycket på om du åker till ett turistinvaderat ställe, då är ofta priserna i överkant. Åker du till någon mindre stad eller lugnare områden i Prag med inte så mycket hotell så kan du nog shoppa och äta relativt billigt.

Något som kan vara bra att veta om du planerar att åka till Tjeckien är att du inte nödvändigtvis behöver åka till just Prag. Det finns faktiskt två ännu större städer i Tjeckien som heter Ostrava och Brno. Det kan vara spännande att åka till en mindre känd stad, fast med lika högt tryck och vimmel som i Prag. Självklart är Prag också det mest intressanta då det finns mycket europeisk historia som härstammar från Prag men det kan också vara intressant att uppleva andra städer i Tjeckien. Tjeckien har många bergskedjor och en del floder som rinner genom landet. Det finns faktiskt inga större sjöar i Tjeckien och i med att Tjeckien heller inte ligger vid något hav så gör det Tjeckien till ett väldigt sjö- och havssaknat land vilket kan speglas på både i landets ekonomi och matkultur. Tjeckien har ett klimat relativt likt södra Sveriges klimat med kalla vintrar med snö och varma
somrar.

I Tjeckien är det enkelt att resa med både tåg och buss men även flyg som flyger mellan de större städerna. Att åka bil större sträckor i Tjeckien kan vara ganska jobbigt då det kan innebära mycket bergskörning då Tjeckien som tidigare nämnt är ett mycket bergberikat land.

Tags: ,

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar