Josefov

Josefov är ett smeknamn på de judiska kvarter i Prag som är beläget i samband med Gamla Stan. Historien av de judiska kvarteren, eller Josefov går bak ända till 1000-talet då judar bosatte sig i Prag och denna stadsdel omgärdades av en mur som sedan gjorde att området blev ett ghetto. Det var dock inte förrän 1850 som denna stadsdel döptes till Josefs Stad efter Joseph den andre som var en tysk-romersk kejsare. Staden blev efter detta en plats för fattiga judar och därmed förblev stadsdelen ett ghetto ända in på 1900-talet.

När nazisterna invaderade Prag på 1900-talet så hade Josefov sex synagogor, en kyrkogård och ett stadshus. Istället för att riva hela ghettot valde nazisterna att spara platsen för att ha som museum av en utdöd ras.

I dagsläget så består Josefov mestadels av byggnader som är byggda under senaste hundra åren. Vad som gör Josefov (eller Josefs Stad) till en plats värd att besöka är inte bara för att se en bit historia komma till liv men också för att besöka de fantastiska byggnaderna som överlevt tre- till fyrahundra år av händelser. Det är det judiska stadshuset, sex stycken synagogor, världens äldsta judiska kyrkogård men även Franz Kafkas födelseort där han föddes en sommar 1883, en man som satt djupa spår i litteraturens historia. Ingen kan ha undgått att höra om honom eller till och med läst någon av hans romaner.

En annan sak som är både rolig och intressant med just Josefov är att arkitekturen skiljer sig från resten av Prag och Gamla Stan just på grund av att stadsdelen mer är byggd som ett ghetto. Byggnaderna är byggda väldigt tätt samman och det finns även spår av den mur som höll judarna inom sin stadsdel för flera hundra år sedan.

Tags: , ,

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar