Karlsbron

Karlsbron som det kallas på svenska men som egentligen heter Karluvs mest är en bro som går över floden Moldau i Prag. Den började byggas under Karl IV’s storhetstid på 1300-talet. Karl IV var kejsare av Böhmen och tilläts bygga mycket i Böhmens huvudstad och idag även Tjeckiens huvudstad, Prag.

Fram till 1800-talet så var Karlsbron den enda bro som korsade floden Moldau som är hela 516 meter lång och 10 meter bred. På ena sidan av den makabra bron i stadsdelen Gamla Stan är ett torn som vaktar bron. På andra sidan, i kvarteret Lesser så vaktar bron av ytterligare två torn. Tornet har överlevt mycket under sin tid. Bara trettio år efter sitt klargörande 1402 så drabbades bron av en översvämning som skadade tre av de tretton pelare som håller uppe bron. En förfärlig del av brons historia är när den användes som avrättningsplats på 1600-talet. Man placerade också då ut avhuggna huvuden på bron för att avskräcka människor. Under det trettioåriga krigets slut 1649 så ockuperade Sverige västbanken av Vlatva (det vill säga den delen av bron i kvarteret Lesser). När deras enda väg över till andra delen av stan, det vill säga där Gamla Stan idag ligger så var bron deras enda val att gå över. De möttes då av krigare och stora strider pågick på Karlsbron vilket resulterade i skador på brons ena sida. Efter detta har också många översvämningar skadat bron men Karlsbron är idag intakt och en väl värd sevärdhet i Prag.

Då många turister besöker bron så kan man möta både försäljare och konstnärer men på natten är bron lugn och man kan stå länge och beskåda utsikten över Moldau som upplyses av månens sken. Lite kul fakta om Karlsbron är att Linking Park spelade in sin musikvideo ”Numb” på Karlsbron. På Karlsbron har också delar av storfilmerna Mission Impossible och xXx spelats in.

Tags: ,

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar