Sevärdheter i Prag

Det finns mängder av sevärdheter i Prag. Tjeckien ligger centralt i Europa och har därför varit med om väldigt mycket. Det har varit mängder av olika regibyten, härskare och influenser som gjort Tjeckien till det land som det idag är. Prag är som välkänt Tjeckiens huvudstad och det är också Prag som är källan till all historia då det har hänt så mycket som det gjort i Prag.

Det astronomiska uret är en av sevärdheterna i Prag som är mest sevärda. Det astronomiska uret har en gotisk arkitektur och symboliserar genom tio olika figurer många olika skeden Tjeckiens historia då de är ditsatta en efter en efter olika händelser som inträffat i Tjeckien.

TV-tornet i Prag är även den en intressant sevärdhet då den skiljer sig från andra byggnader då den är byggd med kommunistisk arkitektur istället för gotisk stil som är den arkitektur som äldre byggnader i Prag brukar ha. TV-tornet har också utsetts till världens fulaste byggnad vilket kan bero på att den kommunistiska arkitekturen inte är den finaste i allas ögon. I TV-tornet kan du också ta dig en kopp kaffe eller äta lunch i restaurangen på sextio meters högt, eller varför inte stå i observatoriet på åttio meters höjd och skåda över Prag från ett nytt håll.

Karlsbron är en bro byggd i regi av den Böhmenska kungen Karl IV. På den nästan sexhundra meter långa bron kan du skåda ut över floden Moldau som den går över men också tänka dig tillbaka till när svenskarna invaderade Prag för flera hundra år sedan efter att ha ockuperat ena sidan med sikte på andra sidan (Gamla Stan).

Slottsområdet i Prag är en fantastisk plats att skåda på håll från natten. De effektfulla strålkastarna framhäver mäktigheten som finns i det enorma slottsområdet med torn och en borg. Vad du kan göra i slottsområdet är att gå en rundvandring i lokaler där du kan se hur man som kunglighet eller kejsare bodde för åttahundra år sedan i det forna Böhmen.

Lady’s Church before Tyn Church är ett stycke historia i Prag som har historia nära tusen år tillbaka i tiden. Kyrkan som är byggd i typisk gotisk stil ligger i Gamla Stan och är ett populärt och väldigt sevärt turistmål i Prag.

De judiska kvarteren har även dessa en historia av tusen år tillbaka. Josefs Stad som det även kallas har varit en plats för judar under många hundra år men på senare tid markerats som ett ghetto för judar. Under andra världskriget skonades många byggnader i Josefs Stad då nazisterna ville ha en plats som museum ”för den utdöda rasen”. Idag kan man se blandningen av moderna byggnader blandat med flera hundra år gamla synagogor.

Vysehrad är ett slott som enligt myter ska vara den plats där de första invånarna i Prag bosatte sig för mer än tusen år sedan. Här finns också många myter och legender om gömda skatter och konstverk. Vysehrad som ligger beläget på en slätt precis vid floden Moldau är en fantastisk borg som bevarats och som har byggt ut av Karl IV under hans regeringstid av det Böhmenska riket.

Sevärdheterna i Prag är många och om du har tid så försök att besöka så många av dom som möjligt då de har inte bara Tjeckisk historia bakom sig utan även en stor bit historia av Europas utveckling under de senaste tusen åren. Glöm då inte lägga märket till blandningen av de olika byggnadernas stilar; den gotiska stilen, den renässans-stilen och den kommunistiska stilen som kan ses på många modernare byggnader.

Tags:

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar