Slottet i Prag

En självklar sevärdhet som kan borde se oavsett vad man har för ändamål med sitt besök i Prag är Prazsky Hrad (Pragborgen eller Slottet i Prag). Slottet i Prag är en borg upprättad på 800-talet som syfte att ge logi åt kejsare och kungligheter av Böhmen.

Slottets historia börjar då man byggde Jungfru Marias kyrka. Detta byggdes sedan på med två mindre kyrkbyggnader cirka tvåhundra år senare. Efter detta följde ytterligare kyrkbyggen men själva slottet tillkom då Karl IV lät bygga slottsområdet i gotisk stil på 1300-talet. Slottet var sedan nära att kollapsa under det Böhemiska upproret på 1600-talet. Slottet skadades allvarligt och strax inpå detta invaderade Sverige slottet och plundrade bland annat konst av kungligheten Rudolf II. Ombyggnad av slottet gjordes sedan i regi av drottningen av Habsburg Maria Theresa. Efter detta valde Ferdinand, kung av Böhmen att ha detta som sitt hem.

1918 valde presidenten av Tjeckien detta som sin professionella residens och renoveringar har gjort i omgångar efter detta. Slottet har sedan tillhört flera olika nationer (på grund av första- och andravärldskriget) men är idag en lugn plats i centrala Prag där man kan ta sig en rundtur, bland annat i slottets vallgrav som är en gångtunnel under marken.

Slottet som inte bara är fantastisk att skåda på nattetid då alla strålkastare är strategiskt positionerade för att framhäva slottets mäktighet är också ett enormt stort slott med hela sjuttio tusen kvadratmeter area. Du slutar kan aldrig tröttna på den tjeckiska arkitekturen som speglar alla hundratals år av historia av motgångar och framgångar, men inte minst heller alla maktbyten av landet i östra Europa. Så om du ska till Prag – glöm då inte besöka den fantastiska byggnad som stått här långt innan Prag blev Prag och ens Tjeckien blev Tjeckien.

Tags: , ,

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar