Slottet Vysehrad

Vysehrad är ett slott i Prag som ligger precis vid floden Moldau som rinner genom Prag. Vysehrad ligger i en backe vilket gör utsikten från slotte oslagbart. Vysehrad är en historisk plats på så sätt att man påstår att Prags befolkning började sin bosättning här.

Historien för Vysehrad börjar då kungen Vratislag II av Böhmen bosatte sig här 1000-talet. Böhmens kungligheter flyttade sig senare till Pragborgen och Vysehrad blev en plats där kungligheter kröntes. Karl IV var kungen av Böhmen som inte bara byggde broar, universitet, kyrkor och ännu fler slott och byggnader i Prag utom som också lät bygga ut Vysehrad med torn och borg med två portar.

Något som idag är en sevärdhet är de underjordiska gångarna som på 1700-talet byggdes med avsikt att försvara Vysehrad vid  ockupationen av Fransmännen. Dessa underjordiska gångar är idag också galleri för konst men också den allra första statyn av Karlsbron som går över floden Moldau. Det finns också en myt om Vysehrad som säger att det finns ett bad som prinsessan Libuse brukade bada i tillsammans med sina älskare. Hon utnyttjade då backen ner till floden Moldau och kastade ut sina älskare från fönstret till badrummet efter älskandet. Det finns också en annan myt som säger att det finns en skatt av guld och konstverk som är gömd någonstans i det enorma Vysehrad.

Ska du till Prag så måste du besöka Vysehrad, delvis för att det är här som Prags och Tjeckiens historia byggs men också för dess fantastiska arkitektur och läge precis vid floden Moldau.

Tags: ,

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar