TV-tornet Zizkov

TV-tornet Zizkov är ett relativt nytt turistmål i Prag då det byggdes klart 1992. Man kan enkelt se tornet om man ser Prag från en hög punkt då tornet i sig är 216 meter högt och väldigt karaktäristiskt.

Det häftiga med TV-tornet Zizkov är att det samtidigt har sin funktion som TV-antenn även har en restaurang, ett café och tre stycken observatoriedäck halvvägs upp till toppen i form av extremiteter till själva tornet. Man åker såklart hiss upp till observatoriedäck, restaurangen och caféet och denna hiss har faktiskt en hastighetsmätare. Vanligtvis åker denna hiss i fyra meter per sekund och det finns inget sätt att se ut från hissen.

Detta TV-tornet Zizkov används också som metrologiskt observatorium vilket är ganska uppenbart då tornet har perfekta förutsättningar för att mäta luftfuktighet, temperatur, hastigheten av vinden och andra metrologiska egenskaper utan att störas av avgaser, byggnader och annat som ändrar data för den metrologiska utrustningens analysering.

TV-tornet Zizkov har haft många meningar under sin korta livstid. Man kan faktiskt säga att dess livstid började 1985 då den började byggas. Inte nog med att den röstat fram till en av världens fulaste byggnader trots sin fantastiskt häftiga arkitektur så har den också varit en symbol för det politiska storhetsvansinne som rådde i Tjeckien under dess byggande.

Trots allt detta så är faktiskt TV-tornet Zizkov en riktig sevärdhet som du på ett eller annat sätt kommer se om du kommer till Prag då det är så högt som det är. Ta dig en fika i något av småhusen mitt på tornet eller beskåda en del av den kommunistiska arkitektur som växte fram i östra Europa under Warsavapakten.

Tags:

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar